Op deze pagina vind u de resultaten van het landelijk coördinatiepunt EDASU. We hadden een subsidie van twee jaar van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zodat we een leerplan en een werkgeversbenadering konden maken, onderzoek naar de resultaten van de lokale opleidingen konden doen en het belang van tandemwerk voor EDASU konden beschrijven.
Leerplan EDASU
Dit leerplan beantwoordt de vraag: welke ondergrond hebben ervaringsdeskundigen nodig aan kennis en vaardigheden zodat zij beroepsmatig succesvol kunnen zijn? Wat is de kern die in elke opleiding aan de orde moet komen? Lees het Leerplan EDASU.
Methodiekbeschrijving
Een van de lokale partners, Stichting Mens & Maatschappij, heeft in opdracht van het landelijk heeft beschreven wat hun aanpak in de drie Noordelijke provincies is geweest. Met dit document kunnen aan initiatiefnemers in andere regio’s in Nederland, gebruik maken van de kennis en ervaring met de aanpak Sterk uit Armoede. Lees hier de Methodiekbeschrijving
Onderzoek
Het doel van dit onderzoek is zicht krijgen op de ervaringen met de opleiding EDASU en het werk van mensen die de opleiding gevolgd hebben in het werkveld om zowel de opleiding als het leren in de praktijk verder te ontwikkelen. In Amsterdam, Groningen en Utrecht hebben studenten van de Hogescholen onderzoek gedaan naar de lokale opleidingen en de stageplekken van de EDASU studenten. De Hogeschool Utrecht heeft een rapportage gemaakt van hun bevindingen.
Lees hier de Eindrapportage.
Tandemwerk
Bij de opleiding en aanpak EDASU wordt uitgegaan van het tandemconcept. Dit is een manier van werken die overgenomen is van de Vlaamse organisatie De Link. Tandemwerken houdt in dat er twee mensen verantwoordelijk zijn voor de voorbereiding, uitvoering en nazorg van een lesprogramma: een docent en een afgestudeerde ervaringsdeskundige. Lees hier meer over Tandemwerken.