In Amsterdam, Groningen en Utrecht zijn er opleidingen tot ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting. In Eindhoven gaat deze in 2018 starten.
Er zijn verschillen tussen de lokale opleidingen: de lokale situatie bepaalt de aanpak. Klik op de plaatsnaam voor meer informatie over de organisatie en situatie in Amsterdam, Groningen, Utrecht of Eindhoven.
Wat leer je op de opleiding?
Mensen met ervaring in armoede en sociale uitsluiting zetten bij EDASU hun ervaringen om in ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid. Hoe bereiken we dat?
In de opleiding komen drie kennisgebieden aan bod:
• Ervaringskennis
• Theoretische kennis
• Praktijkkennis
Ervaringskennis: Deelnemers gaan hun eigen levensverhaal onderzoeken. Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Welke patronen en overlevingsstrategieën heb ik opgebouwd? Hoe kan ik de aansluiting vinden met anderen? Zo wordt de basis voor empowerment gelegd, met als doel dat mensen zichzelf waardevol gaan vinden en zien wat ze voor anderen kunnen betekenen.
Bij theoretische kennis gaat het om bijvoorbeeld communicatie en maatschappijleer.
In de stages wordt vakkennis opgegaan. In de opleiding is praktijkleren een wezenlijk onderdeel. Ervaringsdeskundigen werken bijvoorbeeld bij een sociaal wijkteam, organisaties voor maatschappelijk werk of in de schuldhulpverlening.