Opgeleide ervaringsdeskundigen weten wat armoede met je doet. Ze herkennen de andere in generatiearmoede en spreken de taal van mensen in armoede, verbaal en non-verbaal. Daar zit hun kracht, zo bereiken ze mensen.
Bij EDASU – ervaringsdeskundigheid in armoede en sociale uitsluiting – zijn mensen die in armoede leven actief in de bestrijding van armoede. Het gaat dus om armoedebestrijding waarin de armen zelf een rol spelen: niet langer beleid voor hen en zonder hen, maar voor hen en mét hen.
Armoedebestrijding
De benadering van armoede is nu vaak nog teveel materieel gericht. Er is geen of weinig aandacht voor de emotionele gevolgen van armoede en voor wat sociale uitsluiting met iemand doet.Dat komt vooral omdat de meeste mensen die in de hulp- en dienstverlening werken niet weten hoe dat voelt. Ervaringsdeskundigen wel.
De bedoeling van EDASU is vooral om samen te werken: opgeleide ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting samen met professionele vakdeskundigen.
De ervaringsdeskundigen weten mensen in armoede letterlijk en figuurlijk te bereiken en bieden perspectief en eigen kracht. Daarnaast maken zij duidelijk wat armoede betekent
Lokale initiatieven en opleidingen
In Amsterdam, Oost Groningen en Utrecht zijn er lokale initiatieven met een opleiding tot ervaringsdeskundige en sociale uitsluiting.
Als landelijk coördinatiepunt EDASU ontwikkelen we het werken met opgeleide ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting verder. En gaan we het uitbreiden naar meer plaatsen in Nederland.
Logo

Voor het logo zijn de drie basiskleuren gebruikt: daarmee kun je alle kleuren mengen. Bij hulpverlening aan mensen in armoede loopt de communicatie vaak niet goed. In communicatie met mensen in armoede heb je drie kennisbronnen nodig: vakkennis, wetenschappelijke kennis en ervaringskennis.
Door de inzet van ervaringsdeskundigheid, naast vakkennis en wetenschappelijke kennis, kunnen we armoede beter bestrijden.